dinsdag 31 juli 2012

Nummer 4 van de uitdaging 7/14 van Sancho


Een tijdje terug zaten Sabine, van het blog Sabines Meisjeskleertjes en ik wat te mailen. Na wat gemail over en weer, over patronen e.d., zat er een P.S.-je onderaan de mail met een vraagje over een strandjurkje voor haar dochter Kyana (12). Een leuk strandjurkje met een bovenpasje met overslag, spaghettibandjes (gekruist achteraan) en onderaan een dubbele "vollant". Zo'n patroon zelf tekenen vond ze een beetje lastig, omdat Kyana vrouwelijker wordt en ze niet zoveel ervaring heeft daarin qua pasvorm. Of zoiets misschien iets is voor een volgend patroon en dat ze over het algemeen gewoon lastig patronen kan vinden voor de leeftijd van Kyana. Ze vroeg of ik dat ook had bij het zoeken van patronen voor Kirsten.


Ik antwoordde dat ik dat inderdaad ook wel had, want Kirsten is gewoon (nog) niet breed en vol genoeg voor de volwassen maten, maar vind de kleding uit de Knippie ook niet altijd wauwiewoepie... of ik krijg er een waslijst bij met aanwijzingen en aanpassingen.

Dus ik heb even op een envelopje (ik had effe geen net papiertje in de buurt) een tekeningetje getekend met een bovenstukje of dat de bedoeling was (op de kiek gezet en gemaild).... en ja... dat was precies wat Kyana bedoelde... Ondertussen Kirsten bij haar lurven geroepen om te vragen of zij het modelletje ook wel iets vond... want... dan teken ik gewoon een patroon en gaan we beiden een proefkonijn van het patroon maken. Ik vroeg Sabine om Kyana op te meten, zodat ik kon zien of de dames een beetje overeen kwamen qua lengte en breedte.


Ik heb dus een patroon getekend voor de maat 158/164, geschikt voor een kleine beginnende cup (65A of  65AA of zoiets), want ik heb géén verstand van beha's, hahaha. Na het tekenen op een ongeduldige Kirsten gehouden voor een check van het bovenstukje... de boel moet wel goed bedekt zijn natuurlijk en Kirsten draagt een klein behaatje, die mag natuurlijk niet zichtbaar zijn (duh... ook doperwtjes moeten worden bedekt!!). In het bovenstukje geen coupenaadje, want dan is het lastiger voor beginnende voorgevels... Die krijgen of een blubblub effect of het zit te strak... dus rimpeltjes gedaan... mja... hoeveel rimpeltjes...


Inschatten met een ongeduldige Kirsten is zéér lastig, maar terwijl ze gek en ongeduldig aan het doen was, wel "iets" kunnen inschatten, nog bijgeschaafd en voor de rest zal het met het naaien van een proefkonijn duidelijk worden óf het klopt.


Het stofje wat was uitgezocht is bij nader inzien toch veranderd. De onderlaag stond vast dat was een witte tricot, daaroverheen zou een tule met fantasiekatoen her en der uitgesneden komen, maar toen ik het op de tricot legde, sloeg de twijfel toe... hm... is het niet te frummelig. Ik zoef naar boven, snoekduik in mijn lapjeskast,... een kanten lapje gevonden en gepakt en laten zien... Kirsten keek naar beiden lapjes en wist het eigenlijk hélemaal niet meer. Rem erbij geroepen, iemand moet toch de doorslag geven, toch? Hij koos direct de laatste, het kanten lapje (gekregen van moeders, héél lang geleden).


Het lapje is mégasmal, daarom is het waarschijnlijk nooit gebruikt, want als het 1.00 meter breed is dan is het al veel. Maar goed. patroondelen erop gelegd, gespeld, geknipt en achter de naaimachine en locker gesprongen. Bij het verwerken van de tricot kreeg ik de kriebels. Wát een flubberspul is dit. Inmiddels weet ik meer over tricot dan toen ik deze lap kocht (heb helaas nog méters liggen). Dit spul zou ik dus nooit meer kopen. Het rekt méga uit. Dus of dit proefkonijn klopt kan eigenlijk niet ècht gezegd worden, dan moet ik hem een keer van een andere kwaliteit stofje maken.


Bij de passessie 's avonds bleek het bovenstukje aan de zijkant richting bovenarm/oksel te breed. Er was gewoon te veel stof, het zat goed glad hoor, maar ik denk niet dat het lekker zit, hoewel ik Kirsten daar niet over gehoord heb... aantekening: bovenstukje slanker tekenen richting zijnaad. Ook bleek dat het rimpelelastiek ook naar het onderachterpandje moest worden doorgevoerd... aantekening: twee achterpandjes samenvoegen tot één. De lengte van de rokbaan moest ook korter, maar daar wordt als het ooit een ècht patroon wordt een keuzemenu van gemaakt. Keurige lengte op de knie en stoere meiden lengte 8cm korter maken voor een mooie lengte boven de knie.


Vervolgens gooide ik de boel weer los, tekende een nieuwe armsgatboog met een versmalling van het bovenstukje vanaf waar de striklint zit... alles weer gestikt. Vervolgens wilde ik in het tweede achterpandje rimpelelastiek stikken en toen ging het licht uit van mijn, eh... machine van Kirsten... niet letterlijk want met gewoon garen stikte hij prima... maar zodra er rimpelelastiek in het spoeltje werd gedaan begreep 'ie het niet en ging de bovendraad tig keer over een uitstekend dingetje bij het spoeltje... Elastiek werd niet opgevreten, hélemaal niet, maar ik kwam niet verder. Na twee uur bezig te zijn geweest, schoonmaken, controleren, opnieuw inrijgen, opnieuw spoelen etc... ben ik mijn bed ingedoken... morgen weer een dag!


De volgende dag heb ik de machine van Kirsten niet aangekeken en heb gewoon mijn eigen machine uit Woerden gehaald. Hup rimpelelastiek erin gedaan, gestikt en hup de boel weer opnieuw in elkaar stikken, zodat alles weer op z'n plek zat. Weer even doorgepast... bovenstukje werd door Kirsten met een strálende snoet bekeken... De lengte die gisteravond door de dame héél wat hoger werd gehouden, bleef nu steken op 8cm korter... (scheelde volgens mij een 8cm, hahaha).

Even de afwerking doorgesproken... Van origine was de bedoeling dat de tricot een tikje langer zou zijn en met een rolzoompje zou worden afgewerkt dat leuk wiebelt. De dame keek in de ruit van de deur (provisorische spiegel)... keek, trok de rok iets op en zei dat ze het kant net zo lang wilde hebben als het tricot. Oké mevrouw... U wenst!! Het kant moest gewoon met een zoompje... Oké mevrouw.... hahaha.


Ik ging weer verder om de boel af te meten, kon ik toch de centimeter niet vinden... WHOEHA! Die had ik net nog!!, toch?? Een mens gaat op een gegeven moment twijfelen... Lopen, zoeken, alles optillen, onder stoelen en banken kijken (alsof ik daar vandaag op heb gezeten, pfff). Naaicase leeggekiept, nèrgens. Rem vroeg inmiddels waar die orkaan voor diende, want ik ben af en toe best wel druk, maar vooral als ik iets zoek! Uiteindelijk stelde Rem maar voor dat hij bij de Hoogvliet (twee stappen bij ons huis vandaan) even een centimeter te halen... Hij kwam terug met twee exemplaren!! Ik geloof dat ik nu minstens, mja minstens 10 centimeters in huis heb... maar waar dat exemplaar is gebleven waar ik gisteravond zéker weten mee bezig was is mij een raadsel... en dat is het nog steeds hahaha!


Uiteindelijk mèt centimeter het rokje op de goede lengte afgemeten, de tricot afgewerkt en toen het kant... mja... dat werd bij het spelden om te kijken of het netjes de bocht kon nemen niet makkelijk en nog belangrijker niet mooi. Dus hup naar boven even vergaderen met de dame..., maar eerste een kantje opgezocht, want ik kan wel iets bedenken, maar dan moet het ook kunnen. Pff gelukkig, een héél simpel wit smal katoenen boogkantje gevonden, zou amper opvallen vermoede ik. Ik liet het aan Kirsten zien en legde uit dat gewoon een zoompje gewoon niet mooi zou worden. Ze vond het prima... Dus hup het kantje met een klein zigzagje vastgezet, aan de achterkant het te veel aan kanten stof weggeknipt en Tada... strandjurkje is af...

Óp naar nummer 5...

27 opmerkingen:

 1. Superleuk! En ja, meisjes met veranderende vormen, heel lastig! Hier ook zo'n lief exemplaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit wordt een nieuwe verkoopknaller! Wat een superleuk jurkje, helemaal voor deze 'doelgroep'. Ik weet nog dat, toen ik zelf zo oud was, dat het echt lastig was om iets leuks te vinden dat nog past ook...

  Groetjes Henrike

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi model en een leuke jurk, inderdaad lastig is het om geschikte modellen te vinden. Bij het maken van de gala jurk voor tienerdochter ook het gehele patroon moeten aanpassen. De knippie is niet meer wat ze willen en alles moet goed zitten is heel herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Collie
  Hij is hartstikke leuk het jurkje staat je dochter goed.
  Leuk zeg.
  Zal ze veel plezier van hebben,
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Petje af hoor !!! Het is voor mij jaaaaaren geleden dat ik iets gemaakt heb......Het jurkje is prachtig geworden. Tja, opgroeiende meiden is niet niks.....mijn zusje heeft een dochter van 16....pffff...
  Ze staat trouwens prachtig op de foto's.
  Lieve groetjes van Bianca xx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw, wat gaaf! Hij zit als gegoten, erg mooi! Ben heel benieuwd naar je patroon!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wauw,mooie jurk,mooie stof.dit zou ook iets voor mijn dochter zijn.kun je er niet een nieuw patroon van maken in een aantal maten ?(groter).
  denk net als Henrike dat het wel een nieuwe verkoopknaller zal worden.

  groetjes Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi jurkje, het past haar perfect en die stof vind ik prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Erg gaaf jurkje geworden!! En toch weer erg knap dat je dat weer helemaal zelf tekent!
  Groetjes Cindy

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig! Pasvorm, patroontje én stofje.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Waaw, wat is jouw versie chic geworden! Ronduit prachtig! Ik heb er nog niet echt aan verder gewerkt vandaag aangezien Kyana en Elise vanavond zijn teruggekomen van hun kamp. Eerst hun hartelijk welkom geheten, vervolgens hun lievelingsmaaltijd gemaakt en dan de familie op bezoek om hun terugkeer te vieren. Morgen doe ik er zeker aan verder. Ik stuur je zo snel mogelijk een foto op!

  groetjes en nogmaals van harte dank.

  Sabine

  ps: Kyana vond het al schitterend!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wauw ziet er erg mooi uit. Gave stof. Valt goed. Erg volwassen zo, net wat ze willen.
  Groetjes Kamala

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Knap!
  Zowel het jurkje als het model :-)
  Ze groeien als kool hé, maar bij mij zal bh'tjes shoppen enz nog wel een paar jaar duren haha :-p

  BeantwoordenVerwijderen
 14. oh wow, geweldig, wat een prachtig jurkje !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Super zeg!! Ze ziet er prachtig uit zo. Het probleem met wel /niet volwassen(maat) herken ik.Maar zoals gebruikelijk perfect aangepast!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtig zeg. Voor mij duurt dit nog een jaar of 10 maar zet mij maar op het lijstje voor zo'n mooi patroon! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heb het jurkje even laten zien aan mijn zusje (18, mini en bijna plat): het jurkje is leuk, maar kun je er ook geen ander boven stukje op doen... Mocht je er ooit een patroon van maken, dan is dat misschien nog een idee;-)

  Commentaar van zusje 2: ooh leuk, maar daar pas ik niet meer in.

  Groetjes Henrike

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Schitterend jurkje!!! En wat een mooie dochter heb jij.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel erg leuk zeg! Sttat je dochter geweldig.
  Hier ook een hard groeiende dochter en plat (nog).Maar wel met damesmaat.Niet handig,maar in de winkel wel leuke stuff.
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 20. super gaaf jurkje!daar zou mijn dochter ook gek op zijn. Het is inderdaad lastig om patronen te vinden vd pubers met maat doperwt en spruit

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Super wat een mooi jurkje, ook hier een dochter die het mooi vindt. Staat haar prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Annelies de Bruijn2 augustus 2012 om 13:40

  Wat een supermooi jurkje!!! Echt leuk voor die grote meiden!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Mooi jurkje, hier ook twee meiden die niet meer zo passen in de kinderkleding maar nog te weinig decotée of hoe noemen ze zoiets voor een vrouwenmaatje.
  Liefs Zohra

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Supergaaf jurkje en mooie foto's, kan ze nog geld mee bijverdienen ;)
  Mijn dochter heeft dezelfde maten (alleen erwten mag ik niet zeggen haha) en keek me meteen met van die smekende loebasoogjes aan of ik die ook kon maken. Dus mocht dit jurkje echt als patroon uitkomen dan zal ik hem zeker kopen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. echte dame in de dop. Een jaar later alleen nog maar meer. Maar ik kan het niet laten

  WAT EEN PRACHT JURK!!!!!

  Tess riep vanmiddag bij het zien al mama mag ik die als ik heeeeeeeeeeeeel groot ben. Ik heb nog geen borsten dus dat moet eerst. ( van mij mag dat nog heeeeeeeeel lang duren hihihi ze word nu al rap groot.)

  BeantwoordenVerwijderen

Labels

Aanpassingen (2) ABC (2) accessoire (3) afwerken (1) algemeen (2) Allerlieblichst (1) ALV Sancho (2) Amy-Lynn (8) applicatie (3) auto (5) Award (11) baby (2) Babydoll/nachtjama/nachtpon/pyjama (18) bakken (12) Barbel (6) baret (4) Bjorn trui (4) bloemen (3) blouse (18) bodywarmer (2) Boek (2) boeken (13) bolero vestje (2) borduren (7) borduurrandjes (4) breien (21) brocante (10) broek (15) Broek-op-maat (1) Broekpak (1) Burda (89) Burda 2019 (2) Burda juni (2) Burda juni 2019 (2) BurdaStyle (3) cadeau (14) cape (2) capuchon (3) carnaval (13) Chanel (30) Clubdag (6) Coco Chanel (31) Collie-Collie (4) Collie-Collie-shop (1) Collie-Collie.com (169) compagnie M. (1) creatief (64) Daisy (7) DaWanda (7) dieren (8) DIY (3) doop (1) Dusty-top (1) E-book (19) Elke dag een kastje (1) Elodie (16) Enora (3) epilepsie (1) Escher (1) familie (2) Farbenmix (69) Fashion Style (1) Fashion Trends (8) Feestdagen (10) Film (6) filmpje (5) foto-werkbeschrijving (3) foto's (31) fotocamera (3) fotoshoot (4) fournituren (27) Freebook (3) gala (1) galerie (4) Garderobe (1) garderobe - collectie (3) Garderobe capsule (3) gebreide stof (1) Geslaagd (1) gevoerde capuchon (3) gilet (3) give-away (26) Goede doel (2) google (1) gordeltje (2) Gratis patroon (1) Groepsknuffel (2) haken (20) Hamburger Liebe (2) Handwerken (2) Haute Couture (32) Heleentje (8) hemdje (1) herenkleding (1) herfst (3) herfst-/wintermode (1) Hilco (4) Homemade Mini Couture (7) hond (1) Huishouden (1) Huiswerkgroep (5) Huiswerkgroep FB (5) Imani (1) inetrnet (1) Inspiratie (1) interview (3) jarig (6) jas (15) jasje (25) je-weet-wel-tasje (1) jeweetweltasje (26) jongensmiddag (5) jurk (147) jurk Candy Cane (1) Jurk KnipMode 1/2017 model 24 (7) jurk model M18 (1) jurkje (5) jurkje Lena (7) jurkje Whiskers (7) kaduuk (1) kantjes en bandjes (10) kantoor (22) Kapsels (12) Katinka (1) KCW Kids Clothes Week (4) kerst (1) kinderfeestje (9) Kitschy Coo (1) kleding (1) kleuren (2) kleurenkaart (2) kleurkaart (1) Knip (82) KnipMode (9) Knippen (1) Knippie (3) knuffels (3) Kortingscode Collie-Collie.com (1) kraag op staander (1) kunst (1) kussen (4) Kyoko (2) La Maison Victor (15) La Maison Victor jan./feb. 2016 (1) La Maison Victor sept./okt. 2015 (1) La Maison Victor sept./okt. 2018 (1) lampion (2) lapjesdeken (20) laptop (2) LBD (1) legging (11) Linoleumsnede (1) Little Black Dress (1) LMC (1) LMV (15) LMV jan/feb 2016 (1) LMV nov./dec. 2018 (1) LMV sept./okt. 2015 (1) locker (2) London (2) Lora (1) louisa-dress (1) maattabel (2) maillot (1) make-up (15) materialen webwinkel (1) Maxi Dress (1) Me-time (1) meisjesmiddag (52) MeMadeMay (1) MeMadeMay 2019 (1) merklabels (3) Michael Miller (1) Mme Zsazsa Allemaal rokjes (7) mode (8) mode kleuren (1) Mode tijdschriften (1) modekleuren (1) modestylist (1) moederdag (3) Monny Schnitt (1) mouleren (2) mouwloos vest (2) mouwsplit met manchet (1) museum (1) muts (4) My Image (1) Naaidagboekje (1) naaidagje (5) naaidagje Hardinxveld-Giessendam (1) naaien (4) naaien-op-maat (1) naaiklusjes (8) naaimachine (22) Naaimachinehoes (1) naaipatroon (7) naaiprojecten (4) naaitechnieken (6) naaiweekend (5) Nadya (9) NewLook (1) NewLook 6000 (1) nieuw patroon (23) nieuwe start (1) Odilia (4) Off-shoulder blouse (2) Oilily (5) ontbijt (2) ontwerpen (9) oorwarmer (1) Op maat maken (1) op-maat - tip (1) Openbaar Vervoer (1) opruimen (9) Ottobre (12) oude spijkerbroeken (1) overslagvest (1) Pasen (1) Paspel (1) paspop (2) Patronen (1) patroon (14) patroon doormeten (1) patroonboek (1) patroonpapier (2) picknicken (1) planten (4) pleater (2) plooivoetje (2) poncho (3) poppen (1) poppenkleertjes (3) presentatie geven (1) Prijsvraag (2) proefkonijn maken (2) proefnaaien (2) punniken (1) Rachel (1) recykleren (7) retoucheren (1) review (60) review KnipMode (29) rimpel elastiek (1) rimpelen (1) Roberta (3) rok (84) Rokje (2) Rokje Alma Allerlieblichst (1) Rokje Kristy (1) Roma & Toska (1) Roos (3) S.W.A.P. (1) sancho (22) Saskia's keukentafel (3) schilderij (2) Schoenen (6) schoenendoosactie (1) school (18) shirt (30) shoppen (12) shoppen uit eigen kast (1) sieraden (6) Simplicity (3) sint maarten (2) Sinterklaas (6) sjaal (13) slaapkamer (17) slechthorend (2) sleuteltasje (1) smocken (11) Sofia (1) spijkerstof (1) sport (11) Star Pillow (1) stof (5) Stof voor durf-het-zelvers (1) stoffen (5) Stoffenkast (4) stoffenpakket (1) Stoffenspektakel (9) Stoffenspektakel 2018 (1) stofjes (63) strijken (2) Style Special (1) Syndroom van Asperger (5) tafelkleed (3) tanden (3) tas (9) The Skater Dress (1) Tilda (16) tips (10) Titus trui (4) top (3) topje (8) tricot (10) Trouwdag (3) Trui (17) tube-hemdje (1) Tube-topje (1) tuin (9) tuniek (3) Tutorial (11) Uitdaging (2) uitdaging Sancho (38) uitgaan (6) uitraderen (2) Unique (5) UWYH (17) vaderdag (1) vakantie (78) verbouwen (13) Verjaardag (47) verkleden (15) verknasteren (2) verven (9) vest (17) Voering (1) Vogue 8797 (1) voorbereiding naaidagje (2) webwinkel actie (1) webwinkels (10) werkplek (12) wikkelvest (2) Willemientje (8) wind- en waterdichte jas (1) winterjas (1) wol (1) Wonen (27) workshop (6) zelfgemaakt (1) Zelfgemaakte kleertjes Catharine Deweerdt (5) zelfmaakmode (1) ziek (10) zonder patroon (1) zonnetje (3) zwemdiploma (3)