woensdag 24 juni 2015

Sodekanonne... 95%


Vandaag ben ik weer terug geweest naar Auris Audiologische Centrum voor gehoor, spraak en taal... Deze keer niet om te bewijzen dat ik slecht genoeg hoorde om in aanmerking te komen voor een gehoortoestel (hoewel iedereen, huisarts, kno-arts, Beter Horen daar wel van overtuigd was, wilde VGZ daar nog eens wat extra eurootjes aan gezondheidsvoorziening en diensten tegenaan gooien... Want... als je héél slecht hoort moet je allerlei doorverwijzingen en recepten krijgen, hoor je wat gewoon wat minder goed, dan krijg je in de categorie 1, 2 en 3 direct van VGZ een gehoortoestel... mja... het is maar dat je het weet... Hoor niet te slecht, want je bent zo ruim een half jaar verder eer je door kan naar de volgende ronde! en dan ben je er nóg niet... dan begint het pas...

Maar goed... ik was daar weer... dit keer om te testen hoe goed ik met mijn nieuwe gehoorapparaat kon horen en hoe slecht ik zonder hoorde... Er wordt gevraagd hoe het is met mijn nieuwe hoortoestel en ik kan alleen maar beamen dat er een wereld voor me open is gegaan (hoezo bewijzen dat ik niet goed horen kan!!). Dat ik in gezelschap gewoon gesprekken kan volgen, zonder zelf op de tafel te staan om het hoogste woord te voeren, zodat ik maar weet waar het over gaat. Dat er niet meer wordt gezegd... "Laat maar" als je iets vraagt te herhalen, of een geïrriteerde blik, diepe zucht of zoiets irritants... ook geen geruk en geschuddel aan schouders en geprik in schouders of rug omdat je blijkbaar niet hoort dat je geroepen wordt... 

Ik hoor de bel... ik hoor mijn mobieltje (als 'ie in mijn tas zit niet altijd hoor). Ik hoor dat de wasmachine stopt en een klein biepje geeft, ik hoor dat er een dametje nog steeds onder de douche staat... en er toch eens hoognodig eens onder vandaan mag komen. Ik hoor redelijk wat er op het station en in de trein wordt omgeroepen. Ik hoor het antwoord vanaf de zolder en ik hoor zelfs coca cola bubbelen!! Nooit geweten dat dat geluid maakt... Ik hoor bij Dennis dat de bewoner boven hem op hakken rondloopt, en ik hoor voor het eerst sinds jaren (minstens 35 jaar geleden voor het laatst gehoord) de vogeltjes die 's ochtends vroeg fluiten en kwetteren... Die kleine zachte vroege ochtend geluidjes en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik krijg van de testdame een koptelefoon op... links wordt afgedekt, daar wordt strakjes ruis geluid doorgelaten, zodat ik het geluid wat uit de geluidsbox komt ècht alleen maar met mijn rechter oor opvang. De testdame roept bij het zien van mijn hoortoestel dat ze voor het eerst een parelmoerkleurige ziet (er wordt het meest voor een huidkleurig type gekozen, bleg... dat doet mij aan die ouderwetse huidkleurige oma beha's denken... ieks!!) en dat ze hem mooi vind. Ben ik het hélemaal mee eens, ik vind hem ook mooi. 

Daarna moet ik met mijn hoortoestel in de woorden nazeggen die uit de box komen zetten... Eerst krijg ik een ruis in mijn linkeroor getetterd en dan komen de woorden, in perfect Algemeen Beschaafd Nederlands, en die zeg ik braaf na. Voor mijn gevoel kan ik aardig alle letters verstaan... dus ook de m en de n... of de w en v... of de ui of ij (wil nog wel eens twijfelachtig zijn) of de d en de b... Ze klinken soms gewoon hetzelfde en dan moest ik vroeger maar puzzelen welke letter nu het beste past bij de rest van de klinkers c.q. woorden die ik had gehoord... Kijk... en dat is nu stúkken minder nodig!

Daarna moet ik mijn hoortoestel uitdoen en krijg ik weer een ruis in mijn linkeroor... mja... is effe wennen... Ik kan soms woorden "verstaan", maar ik besef dat ik automatisch aan het puzzelen sla en letters invul, omdat dat logische letters zijn bij bepaalde klanken en duidelijke medeklinkers... Want een s is soms best wel goed te verstaan... of een t, wil ook wel sterk klinken... een goed uitgesproken k, vooral als eerste letter gaat goed... en een hollandse dikke L... is een eitje... maar soms, zeg maar geregeld... kwam ik niet verder dan dat ik de klinker wist... De woorden die ik zei, zei ik met en vraagteken erachter, maar goed... het gaat erom dat ze weten of er verschil zit zonder en met hoortoestel... Nou... en dat is er... mégaverschil...

Zonder hoortoestel hoor ik 35% en met hoortoestel 95%. Dat is een héle goede score. Nu is dit in een stille ruimte, en met woordjes, dus héél anders dan een test met biepjes. Maar ik weet... dat ik zonder hoortoestel veel heb gegokt wat ik hoorde... en dat gaat automatisch... en dat ik met mijn hoortoestel in absoluut niet gegokt heb... Dus... het verschil is waarschijnlijk nog groter dan op de test te zien wat uit de computer rolt... Ook is de 95% van mij niet vergelijkbaar met wat er gehoord wordt door een "normaal" persoon die 95% haalt zonder hoortoestel, maar ik ben dik tevreden.

Daarna mag ik gezellig naar de wachtkamer terug en wordt ik even later door de gehoorspecialist opgehaald (ik heb geen flauw idee wat de titel of naam ik aan die man moet geven, dus vandaar gehoorspecialist). Hij kijkt enthousiast naar het dossier en kijkt mij super enthousiast aan, want hij is héél tevreden met de resultaten.

Het enige puntje dat hij heeft is, dat hij zegt dat ik volgend jaar wel mijn linkeroor moet laten testen, want het verschil tussen beiden oren is mégagroot geworden. Mijn linkeroor voldoet nèt niet aan de eisen (vroeger wel, nu niet meer) en het is aan het verkalken, dus gaat sneller achteruit en blijft niet meer zo stabiel  als de afgelopen 15 jaar. Maar waar het verschil voorheen tussen links en rechts slechts 10% was (met mijn oude hoortoestel)... is het nu riant 40%... dus... mijn rechter oor hoort zoveel meer, dat ik, als er links wat gezegd of gedaan wordt wat ik niet zie... ik waarschijnlijk naar rechts kijk of reageer naar wat of wie iets zegt of doet... en daar zit dan niemand... of gebeurd niets...

Mja... een beetje scheef is dat. Maar aan de andere kant denk ik... Ik hoorde een half jaar geleden geen pestpukkel... en nu hoor ik geweldig goed met rechts... en ach... dan kijk ik maar een keertje de verkeerde kant uit waar ik denk dat het geluid vandaan komt... dat zie ik snel genoeg... want aan mijn ogen mankeert niet zoveel, dus... hahaha... dat overleef ik wel...

Maar voorlopig hou ik het lekker zo, want afstellen en binnenwerk passend maken (was eerst niet goed, en is twee keer geslepen, omdat ik een wond kreeg aan de rand van mijn oor), daar gaat best veel tijd en energie in zitten... dus... ik geniet nu gewoon met wat ik heb en dat is best wel veel!!


Links is de uitslag van de test en goedkeuringsbriefje met handtekening voor Beter Horen om de boel in gang te zetten voor vergoeding van VGZ... en daarbij moet ik zelf nog flink wat bijbetalen... tis niet gratis, ook al ben ik goed verzekerd!!!

Rechts is de test... De linker lijn is van een normaal gehoor... de middenlijn is die van mij met hoortoestel en de rechterlijn is die van mij zonder hoortoestel en met een aardig wat vraagtekens bij wat ik hoorde. De grijze verticale balk is de toonhoogte van het spreekgebied (dus het geluid van een stem) en daarin zit ik héél laag zonder hoortoestel.

2 opmerkingen:

 1. Bizar dat je voor echt slecht horen zo'n traject in moet, daar is blijkbaar niet veel aan te verdienen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. afschuwelijk dat het zo lang duurt he? Hier ook al. Doen niets ivm met te testen allergie:wachttijd tot volgen jaar zomer.
  Ik wordt razend als mensen zeggen: Laat maar. Sn. verd. ik hoor het toch niet!!
  Of ik zeg: hoe kan ik het weten, niks gehoord hoor!!( ja duh, gelogen dus he!)
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen

Labels

Aanpassingen (2) ABC (2) accessoire (3) afwerken (1) algemeen (2) Allerlieblichst (1) ALV Sancho (2) Amy-Lynn (8) applicatie (3) auto (5) Award (11) baby (2) Babydoll/nachtjama/nachtpon/pyjama (18) bakken (12) Barbel (6) baret (4) Bjorn trui (4) bloemen (3) blouse (18) bodywarmer (2) Boek (2) boeken (13) bolero vestje (2) borduren (7) borduurrandjes (4) breien (21) brocante (10) broek (15) Broek-op-maat (1) Broekpak (1) Burda (89) Burda 2019 (2) Burda juni (2) Burda juni 2019 (2) BurdaStyle (3) cadeau (14) cape (2) capuchon (3) carnaval (13) Chanel (30) Clubdag (6) Coco Chanel (31) Collie-Collie (4) Collie-Collie-shop (1) Collie-Collie.com (169) compagnie M. (1) creatief (64) Daisy (7) DaWanda (7) dieren (8) DIY (3) doop (1) Dusty-top (1) E-book (19) Elke dag een kastje (1) Elodie (16) Enora (3) epilepsie (1) Escher (1) familie (2) Farbenmix (69) Fashion Style (1) Fashion Trends (8) Feestdagen (10) Film (6) filmpje (5) foto-werkbeschrijving (3) foto's (31) fotocamera (3) fotoshoot (4) fournituren (27) Freebook (3) gala (1) galerie (4) Garderobe (1) garderobe - collectie (3) Garderobe capsule (3) gebreide stof (1) Geslaagd (1) gevoerde capuchon (3) gilet (3) give-away (26) Goede doel (2) google (1) gordeltje (2) Gratis patroon (1) Groepsknuffel (2) haken (20) Hamburger Liebe (2) Handwerken (2) Haute Couture (32) Heleentje (8) hemdje (1) herenkleding (1) herfst (3) herfst-/wintermode (1) Hilco (4) Homemade Mini Couture (7) hond (1) Huishouden (1) Huiswerkgroep (5) Huiswerkgroep FB (5) Imani (1) inetrnet (1) Inspiratie (1) interview (3) jarig (6) jas (15) jasje (25) je-weet-wel-tasje (1) jeweetweltasje (26) jongensmiddag (5) jurk (147) jurk Candy Cane (1) Jurk KnipMode 1/2017 model 24 (7) jurk model M18 (1) jurkje (5) jurkje Lena (7) jurkje Whiskers (7) kaduuk (1) kantjes en bandjes (10) kantoor (22) Kapsels (12) Katinka (1) KCW Kids Clothes Week (4) kerst (1) kinderfeestje (9) Kitschy Coo (1) kleding (1) kleuren (2) kleurenkaart (2) kleurkaart (1) Knip (82) KnipMode (9) Knippen (1) Knippie (3) knuffels (3) Kortingscode Collie-Collie.com (1) kraag op staander (1) kunst (1) kussen (4) Kyoko (2) La Maison Victor (15) La Maison Victor jan./feb. 2016 (1) La Maison Victor sept./okt. 2015 (1) La Maison Victor sept./okt. 2018 (1) lampion (2) lapjesdeken (20) laptop (2) LBD (1) legging (11) Linoleumsnede (1) Little Black Dress (1) LMC (1) LMV (15) LMV jan/feb 2016 (1) LMV nov./dec. 2018 (1) LMV sept./okt. 2015 (1) locker (2) London (2) Lora (1) louisa-dress (1) maattabel (2) maillot (1) make-up (15) materialen webwinkel (1) Maxi Dress (1) Me-time (1) meisjesmiddag (52) MeMadeMay (1) MeMadeMay 2019 (1) merklabels (3) Michael Miller (1) Mme Zsazsa Allemaal rokjes (7) mode (8) mode kleuren (1) Mode tijdschriften (1) modekleuren (1) modestylist (1) moederdag (3) Monny Schnitt (1) mouleren (2) mouwloos vest (2) mouwsplit met manchet (1) museum (1) muts (4) My Image (1) Naaidagboekje (1) naaidagje (5) naaidagje Hardinxveld-Giessendam (1) naaien (4) naaien-op-maat (1) naaiklusjes (8) naaimachine (22) Naaimachinehoes (1) naaipatroon (7) naaiprojecten (4) naaitechnieken (6) naaiweekend (5) Nadya (9) NewLook (1) NewLook 6000 (1) nieuw patroon (23) nieuwe start (1) Odilia (4) Off-shoulder blouse (2) Oilily (5) ontbijt (2) ontwerpen (9) oorwarmer (1) Op maat maken (1) op-maat - tip (1) Openbaar Vervoer (1) opruimen (9) Ottobre (12) oude spijkerbroeken (1) overslagvest (1) Pasen (1) Paspel (1) paspop (2) Patronen (1) patroon (14) patroon doormeten (1) patroonboek (1) patroonpapier (2) picknicken (1) planten (4) pleater (2) plooivoetje (2) poncho (3) poppen (1) poppenkleertjes (3) presentatie geven (1) Prijsvraag (2) proefkonijn maken (2) proefnaaien (2) punniken (1) Rachel (1) recykleren (7) retoucheren (1) review (60) rimpel elastiek (1) rimpelen (1) Roberta (3) rok (84) Rokje (2) Rokje Alma Allerlieblichst (1) Rokje Kristy (1) Roma & Toska (1) Roos (3) S.W.A.P. (1) sancho (22) Saskia's keukentafel (3) schilderij (2) Schoenen (6) schoenendoosactie (1) school (18) shirt (30) shoppen (12) shoppen uit eigen kast (1) sieraden (6) Simplicity (3) sint maarten (2) Sinterklaas (6) sjaal (13) slaapkamer (17) slechthorend (2) sleuteltasje (1) smocken (11) Sofia (1) spijkerstof (1) sport (11) Star Pillow (1) stof (5) Stof voor durf-het-zelvers (1) stoffen (5) Stoffenkast (4) stoffenpakket (1) Stoffenspektakel (9) Stoffenspektakel 2018 (1) stofjes (63) strijken (2) Style Special (1) Syndroom van Asperger (5) tafelkleed (3) tanden (3) tas (9) The Skater Dress (1) Tilda (16) tips (10) Titus trui (4) top (3) topje (8) tricot (10) Trouwdag (3) Trui (17) tube-hemdje (1) Tube-topje (1) tuin (9) tuniek (3) Tutorial (11) Uitdaging (2) uitdaging Sancho (38) uitgaan (6) uitraderen (2) Unique (5) UWYH (17) vaderdag (1) vakantie (78) verbouwen (13) Verjaardag (47) verkleden (15) verknasteren (2) verven (9) vest (17) Voering (1) Vogue 8797 (1) voorbereiding naaidagje (2) webwinkel actie (1) webwinkels (10) werkplek (12) wikkelvest (2) Willemientje (8) wind- en waterdichte jas (1) winterjas (1) wol (1) Wonen (27) workshop (6) zelfgemaakt (1) Zelfgemaakte kleertjes Catharine Deweerdt (5) zelfmaakmode (1) ziek (10) zonder patroon (1) zonnetje (3) zwemdiploma (3)